A rádiós lakásriasztó rendszerek kiépítése egyre inkább elterjedni látszik hazánkban. Mely köszönhető az évek folyamán mind inkább csökkenő beszerzési áraknak és kedvezőbb kiépítési munkadíjnak, ami által szinte már bárki számára megfizethetővé válik egy biztonságos és esztétikus elektronikus vagyonvédelmi rendszer ingatlanja és családja védelmére. Illetve a gyors és esztétikus kiépítési lehetőségnek (nincs szükség kábelezésre a központi egység és a bővítő eszközök között), egyszerű és könnyű bővíthetőségének, valamint az évek folyamán tapasztalatokkal bizonyított megbízható működésének.

 

Bár még gyakran felmerül a kérdés azzal kapcsolatosan, hogy mennyire szabotálhatóak ezek a rendszerek, érdemes tudni, hogy a fejlett vezeték nélküli technológia része már a zavarok szűrése és felügyelete is. Így a központi egység folyamatos ellenőrzés mellett azonnal értesítést küld a tulajdonos vagy a távfelügyeleti szerv felé egy esetleges szabotázsról, amennyiben a rádiófrekvenciás értékben zavar keletkezik, valamint ha a meghatározott értéknél túllépés jelentkezik.

Ugyanúgy, mint a vezetékes riasztórendszerek esetén, itt is csak ismert és megbízható központokat és kiegészítőket ajánlunk a leendő tulajdonosok részére. A legismertebb és elterjedtebb termékcsaládok a MAGELLAN (kanadai gyártmány), illetve a JABLOTRON PROFI, OASIS, JA-100 (cseh gyártmány), melyek szintén rendelkeznek a szükséges MABISZ minősítéssel, ahhoz, hogy egy megbízható és hibamentes működésű vagyonvédelmi rendszer kerüljön a leendő tulajdonos birtokába.

Néhány leggyakoribb rádiós, vezeték nélküli központ tulajdonsága:

Vezeték nélküli riasztórendszerek

Központ típus

Önállóan kezelt területek

Érzékelő elhelyezés külön megnevezéssel (zónaszám)

Rádió

PARADOX MAGELLAN

2 partíció

32 zóna

868Mhz

JABLOTRON PROFI

2 partíció

16 zóna

433Mhz

JABLOTRON OASIS

2 partíció

50 zóna

868Mhz

JABLOTRON JA-100

15 partíció

120 zóna

868Mhz

Alkalmazási terület:
Ma már egyre inkább elterjedt a vezeték nélküli riasztórendszer, amely szinte bármilyen területen tökéletesen alkalmazható, megbízhatósága, esztétikája és egyre inkább csökkenő költségei miatt. Így bátran ajánljuk mint cégekhez irodai, kereskedelmi helységek védelme szempontjából, mint magánszemélyek részére egyéni ingatlan védelmének megóvása szempontjából. Mint, ahogy már azt fentebb is megemlítettük, egyre több gyártónál található meg a hagyományos riasztórendszer eszközök mellett, a hasonló tudású, mégis könnyebben kiépíthető vezeték nélküli vagyonvédelmi rendszer eszközei.

Lakások, magáningatlanok:
Amennyiben a vagyonvédelmi rendszer kiépítésénél elsődleges szempont a tulajdonos részére, hogy esztétikailag ne rombolja az ingatlan belső kialakítását, illetve könnyen telepíthető, modern riasztórendszert szeretne, bátran javasoljuk a vezeték nélküli riasztórendszerek családjai közül egy ilyen rendszer kiépítését. Mely gyorsan, minimális fúrással kiépíthető bármelyik ingatlanban. Különösen ajánljuk azoknál az ingatlanoknál, melyek frissen felújítottak, vagy új építésűek, de a riasztórendszer kábelezése nem lett a felújítás vagy építés folyamán megoldva.

Üzletek, kereskedelmi egységek:
Azokba az üzletekbe kereskedelmi egységekbe, ahol már egy felújított előre kialakított ingatlanba költözik be az üzlet tulajdonosa, előfordulhat, hogy nincs megoldva a riasztórendszer kábelezése, ezért az ilyen ingatlanokba javasoljuk a vezeték nélküli rendszer kiépítését. Hisz jellemzően ezekben a helységekben is több milliós árukészlet került elhelyezésre, viszont gyakran előfordulhat, hogy nyitvatartási időn túl már nem tartózkodik senki az üzletben, aki esetlegesen felügyelhetné az árukészletet. Így elkerülve azt, hogy egy már berendezett helységet ismét át kelljen rendezni a vezetékezés miatt javasoljuk a rádiós rendszer kiépítését. Másik nagy előnye, hogy egy esetleges költözés alkalmával, gyorsan és rombolás nélkül megoldható a rendszer átszerelése.

Galériák, műemlék épületek:
Azokban az ingatlanokban, ahol lényeges szempont az esztétika megőrzése, vagy pedig korlátozva van a külső falburkolatok megbontása, és nincs megoldva a riasztóval ellátott védelem, szintén a vezeték nélküli riasztó megoldást ajánljuk, Hiszen nagyobb „rombolás” és kábel elvezetés nélkül juthat a tulajdonos egy olyan védelmi rendszerhez, mely minden biztonsági követelménynek tökéletesen megfelel, ez mellett pedig a lehető legnagyobb védelmet tudja nyújtani az akár több milliós ingóságok megőrzésére.

Bérlemények:
Előfordulhat, hogy egy olyan ingatlant szeretnénk riasztórendszerrel védeni, ami nem a saját tulajdonunk, de mindennapi életünket éljük benne, s számunkra fontos ingóságokat tárolunk ott. Erre az eshetőségre is kiválóan alkalmas a teljesen vezeték nélküli riasztó, hisz kiépítése egyszerű és megoldható anélkül, hogy nagyobb falszerkezeti munkálatokat kellene végezni, vagy pedig egy kábelcsatornával rombolnánk az esztétikai kinézetét. Nem beszélve arról, hogy egy esetleges költözés alkalmával gyorsan és egyszerűen megoldható a rendszer le- és átszerelése, valamint a felszerelt eszközök helyének eltüntetése egy bérleménynél is gyorsan, különösebb költségráfordítás nélkül eltüntethető.

24 órás távfelügyeleti szolgáltatást riasztórendszer mellé:
Ma már egyre ritkábban fordul elő, hogy riasztórendszerek esetében csak helyileg szirénázó, sehová be nem kötött riasztórendszerek kerülnek kiépítésre. Egyrészt a távfelügyeleti havidíjakhoz ma már igen kedvező áron lehet hozzájutni, másrészt a kiépítéssel foglalkozó cégek/szolgáltatók a távfelügyelettel egyben megrendelésre kerülő riasztórendszerek esetén jelentős kedvezményt nyújtanak a kiépítés költségeiből új ügyfeleik részére is. A távfelügyeleti szolgáltatással rendelkező riasztórendszerek esetén minden jelzés egy 24 órás diszpécserközpontba fut be, ahol a jelzésnek megfelelően az ügyeletes diszpécser intézkedik, így nem fordulhat elő, hogy egy-egy riasztás alkalmával senki nem figyel oda a rendszerre. Távfelügyeleti átjelzés történhet az ingatlanban kiépítésre került vezetékes telefonvonalon keresztül, vagy egy erre speciálisan kialakított GSM/GPRS modulon keresztül.

Самая качественная в округе гидроизоляция подвала